Diving BG - българските водолазни училища

Абонирай се онлайн

Новини

28.12.2011
Водолази откриха потънал кораб в Балтийско море от 18-ти век

Финландски водолазен екип обяви резултатите от шест годишния им проект, с който документират изключително добре запазени останки от корабокрушение от 18-ти век край залив в Балтийско море, близо до Хелзинки, Финландия.

Екипът Badewanne, състоящ се от любителски технически водолази, изследват и проучват потънали кораби във Финландския залив през последните 15 години. Те открили останките в Хелзинки през 2003 г. и започнали изследването им през следващата година.

Водолазите направили подробен доклад за останките на потъналия кораб, както и фотографски и видео материали, но те не могли да идентифицират кораба.

Те решили да предоставят публично тяхната информация с надеждата, че ще "се отзоват морски историци и изследователи от Швеция, Русия, Англия и страни, които имат история от преди около 200 години в тази област ".

Разположен на 60 м. дълбочина, 30 метровия кораб всъщност е въоръжен търговски кораб, и той се е съхранил отлично, поради ниската температура, ниската соленост и тъмнината на морето.

Корпусът е непокътнат и на главната палуба все още стоят оръдията на своите колесници.

Дърворезби, включително и изображение на кораба с мъжка глава, са ясно очертани. Една възможна теория е разработена в Швеция по отношение на мъжката глава.

Основната камбана на кораба забележително все още стои на мястото си, докато останки от въжета, бъчви и други принадлежности лежат на палубата и се виждат през отворените люкове.

Изваждането и почистването на камбаната почти сигурно ще разреши загадката за идентифицирането на кораба, но в момента това не може да бъде направено. Потънали обекти от повече от 100 години са автоматично защитени от финландското законодателство, въпреки това гмуркането е разрешено, но е позволено само гледане без да се докосват останките.

За всяко посегателство трябва да се иска разрешение от Финландския Национален Съвет по Антиките, което не било отпуснато за този кораб. Badewanne казва, че изследователската му дейност е била напълно неинвазивна.

Бордът избира относително малък брой потънали кораби, които счита, че са от историческо и културно значение, и предприема по-нататъшни мерки, включващи окончателна забрана за гмуркане и лицензирани археологически дейности.

Badewanne водолазите имат интересен метод за гмуркане до потънали кораби, които не трябва да бъдат засегнати.

"Ние не можем да пуснем котва в тези развалини, така че вместо това поставяме тънка линия с оловно тегло, увито в много дебел вълнен чорап"член от екипа Jussi Kaasinen сподели за Diver.

"Това е възможно, защото няма течения в Балтийско море. Водолазите могат да се спускат надолу по линията, без да е необходимо да се държат за нея, и когато ние извършваме декомпресация може да го направим в открити води и пак да излезем на повърхността на не повече от 200-300м от нашата лодка.


Източник: Diver Magazine