Diving BG - българските водолазни училища

Абонирай се онлайн

Новини

20.09.2012
Австралия създава най-големия подводен парк в света

Тази година Австралия съобщи за създаването на най-големия в света морски резерват, включващ Големият бариерен риф и Коралово море. Извличането на  нефт и газ ще бъде забранено, но индустриалният риболов ще бъде разрешен в много области.
Подводните резервати на Австралия ще се покачат от 27 на 60, което означава, че ще обхващат една трета от Автралийския бряг.
Съобщаването на новината беше направено в началото на лятото на конференция за устойчивото развитие, на което присъстваха над 130 представителя на ООН. Те обсъждаха как да ограничат изменението на климата. (Тази конференция е една от най-големите в историята на Обединените нации.)
Екологичните организации приеха идеята на драго сърце. Дермот О’Горман (Главен изпълнителен директор на WWF-Австралия) каза, че Австралия притежава третата по големина океанска територия в света, която се простира от тропиците до под Антарктика.Тя е дом, както за много невероятни морски животни като китове, делфини, костенурки и акули, така и за красивите корали.
Министърът на околната среда на Австралия Тони Бърк направи изказването, че откриването на подводния парк е начин да се затегне запазването на океаните чисти и че Австралия може да поведе света в тази посока.
През юни 2012 г. доклад на ООН даде информация, че Големият бариерен риф е под непосредствена заплаха от индустриалното развитие и може да се впише като обект на световното наследство през февруари следващата година.