Diving BG - българските водолазни училища

Абонирай се онлайн

Новини

03.02.2012
134часа под леда – част от работата на екипа на ’ Замръзналата Планета ‘

Още след първия епизод стана ясно, че сериите на 'Замръзналата Планета', ще се утвърдят като новаторски и низ от награди със сигурност ще последват.
Сериала е развълнувал и пленил зрители (6.8 милиона зрители са гледали първото посещение на Давид Атенбороуг  на Северния полюс) с кадри едновременно от Арктика и Антарктика.

Една от целите на седемте серии е да се създаде регистър на естествената история на полярните региони, преди промяната на климата да измени ледниците, ледения шелф и морския лед.

Тридесет екипа са прекарали общо четири години в региона, като някои на борда на кораба на Кралския военноморски флот HMS Endurance, а други са работили на места, където никой не е заснемал преди тях, включително и активните вулкани на Антарктида и на Арктика в руската част.

Тук членовете на екипажа говорят за първи път за своите премеждия.

Ванеса Берлоуитз, 41, режисьор / продуцент, от южен Лондон

"Вече не се впечатлявам от британските зими", усмихва се Берлоуитз, която режисира документални филми за дивата природа в продължение на повече от 20 години. Тя е прекарала два месеца и половина в Антарктика, шест седмици в Гренландия, една седмица на Северния полюс и седем седмици в норвежката част на Арктика при температури от -50C.

"Въпреки условията, стигнахме до най-отдалечените места. Екипът беше на предела на възможностите си."

Екипът беше изпратен в Свалбард, Норвегия, за обучение преди пътуването,за  да се научат  да шофират на лед и как да оказват помощ в случаи на злополуки, например ако някой попадне в цепнатина.

"Когато снимахме Дейвид Атънбъро на Северния полюс, хеликоптера ни беше силно ударен от катабатичен вятъра, който имаше силата на ураганен вятър, и ние за  малко не се разбихме. Никога не съм била по-близко до смъртта”.

"Спомням си нашия британски пилот да казва:" Аз не знам кой контролира хеликоптера, но не съм аз! " докато американския оператор крещеше: "Връщам се в Калифорния!"

Заснемането на природата изисква търпение. "Искахме да заснемем полярна мечка и нейното малко, затова ги следвахме два дни и половина. Накрая ние успяхме да уловим невероятно майчинско поведение, което имаше резонанс за мен, тъй като бях бременна по това време."

Берлоуитз е направила огромна жертва, оставяйки 10-месечното си бебе у дома, и се е върнала в Антарктика. "Когато се прибрах, той едва ме позна. Това беше доста трудно за мен."

Сега на 3 г. синът и гледа първия епизод и го харесва. "Той иска да види полярна мечка", казва майка му.

Марк Линфиелд, 43, съпруга на Ванеса, зоолог, режисьор и продуцент, от южен Лондон

Линфиелд се е подготвил за пътуването чрез тестване на оборудването в индустриален фризер за храна. "Някои кабели се повредиха, някои камери спряха да работят след няколко минути ... След този тест знаех какво може да се случи на място."

Но най-предизвикателни и опасни бяха снимките в по-топлите сезони. "Ледът е покрит с тънък слой сняг, който скрива пукнатините. Тъй като ледът се топи, всичко се променя."

Марк разказва: "Отидохме да заснемем реката McKenzie в Канада, която беше напълно замръзнала и изведнъж започна леда да се пропуква. Можехме да усетим отвесната сила на природата, земята се тресеше и го чувствах с тялото си. Водата можеше да откъсне дървета и помете автомобили - виждайки толкова много мощ беше неочаквано. "

Елизабет Уайт, 33, Директор, от Бристол

"Заснемането бе впечатляващо", казва тя, но някои ситуации бяха доста опасни: "Един ден водата бе много буйна и гъста мъгла блокираше видимостта ни,а на радара можехме да видим само една огромна точка, която идваше право към нас, и като във филм един круизен кораб се появи от изневиделица  пред нас. Можехме да се ударим и имаше няколко момента, в които си мислех, че няма да се измъкнем.

"Имаше две големи предизвикателства, по време на снимките", казва тя. "Бюрокрацията и нетърпението. В Северна Канада, чакахме в продължение на шест седмици да заснемем атлантическа треска. Птиците и тюлените се събираха, а селото чакаха за китове белуга да се се появят. Но една нощ масивна снежна буря обхвана региона и на следващия ден беше все едно сезона се беше сменил и всичко си беше отишло. Не можем да контролираме природата. "

Катрин Джевс, 38, Би Би Си продуцент / директор, Манчестър

"За да се подготвя за екстремното гмуркане, гледах Вернер Херцог в „На края на света”, където той се среща с изследователския водолаз Хенри Кайзер". "Но нищо не може да ви подготви за световъртежа, който изпитвате в такава голяма шир."

За първи път, подводни оператори използваха статив, обърнат наобратно и прикован към леда, за да могат да направят снимки. "Водолазите прекараха повече от 134 часа под леда. Условията са екстремни и това е доста мъчително."

Един ден те излязоха на полуострова, за да заснемат косатки в лов на тюлени. "Първоначално косатките ни игнорираха, но след като ние ги последвахме, те започнаха да обикалят лодката и да излизат на повърхността. Те създаваха малки вълни, за да ни изпитат.”

"Това преживяване подчерта разликата между мъжете и жените в екипа. Бях развълнувана от отчаяната воля на един тюлен да оцелее, докато мъжете бяха пристрастни на косатката."

Замръзналата Планета

* В продължение на четири месеца - рекорден брой дни – екипът живее в една Adélie колония пингвини.

* Рекорден брой летателни часа на заснемане, прекарани над Антарктида, излитайки от ръба на леда до Южния полюс, проследявайки стъпките на ранните изследователи.

* За първи път Дейвид Атънбъро е на Северния полюс.

* Най-ниската температура, регистрирана на повърхността на Земята е -89.2C в руската станция Восток в Антарктида.

* Ледената покривка на континента съхранява повече от 90 на сто от прясната вода на Земята – ако тя се стопи ще се повиши морското равнище с 50 м.

Източник: (Source: Open University)