Diving BG - българските водолазни училища

Абонирай се онлайн

Новини

25.04.2010
Швейцарец счупи световния рекорд по статична апнеа-19 минути и 21 секунди*

Швейцарец счупи световния рекорд по статична апнеа-19 минути и 21 секунди*
Фрийдайвърът Петър Колат, 38г., казва, че първите 12 минути без въздух „не били проблем”, когато се гмурнал в един  воден  резервоар по време на почивката си в Св. Гален, Швейцария. Г-н Колат разбил предишния рекорд, който бил държан от Никола Путигнано, като го надминал с 19 секунди.
Следвайки правилата на така наречената „статична апнеа”, поставени от Световните Рекорди на Гинес, на Колат било разрешено да диша чист кислород в продължение на 10 минути преди изпълняването на изпитанието.
След това той споделя : „ Първите 12 минути не представляваха проблем и аз усетих първата си нужда да вдишам доста късно, но точно това беше, което направи желанието още по-силно”
Илюзионистът Дейвид Блейн поставя световен рекорд през 2008г. когато задържа дъха си за 17 минути и 4 секунди, като с това разбива предния рекорд на Колат от 16 минути и 32 секунди, направен по време на шоу на Опра Уинфри.
Според Британската Асоциация по Фрийдайвинг, участниците трябва да навлязат в много отпуснато състояние, за да сведат до минимум консумацията на кислород по време на състезанията по апнеа.
*Рекордът е вследствие на 10-минутно дишане на чист кислород

Източник: Daily Mail