Diving BG - българските водолазни училища

Абонирай се онлайн

Новини

09.12.2009
Скуба дайвинг под лед в планините, на височина над 2000 метра

Скуба дайвинг под лед в планините, на височина над 2000 метра - това е нова тенденция в планинския курорт Vallnord в Андора. Новата форма на развлечение предвижда, първо спускане със ски и гмуркане след това. Има два варианта: "кръщение" за начинаещи и техническо гмуркане за опитни водолази. След гмуркането се продължава с каране на ски в планинския масив Arkalis.

За начинаещите като тренировка се предлага гмуркане на 12 метра във водоема La Canaleta (на височина от 2060 метра), в който се поддържа лед на повърхността. Това обучение е предназначено за начинаещи, от 14 години нагоре. Неговата продължителност е от 15 до 20 минути и струва 75 € на човек, включващо оборудване под наем и застраховка. Като за начало желаещите да пробват зимното гмуркане се спускат по "синьо трасе" облечени в специална екипировка, предоставена от организаторите. След това извършват гмуркане контролирано от инструктор. Спусканията се извършват от 10 до 15 часа.

Второто предложение е за опитни водолази или такива завършили тренировъчния курс. Това е пълноценен дайвинг на дълбочина до 23 метра в планинското езеро Tristaina Lake, на височина 2305 м, на повърхността на което плават лед и сняг.

Сутринта участниците (минимум трима човека) се срещат в ресторант La Coma и след това до езерото могат да стигнат по три начина: на вертолет, със снегоходки или да извършат отлично извън пистово спускане на ски. Мероприятията като цяло продължава пет и половина часа и струва 295 €.

Източник: divers.kz